Vites Kutusu Arızası Belirtileri
Vitese geçme esnasında vitesten ses gelir ve bu ses önemli bir belirtidir. Yine, aracın vitesten çıkma konusunda zorlanması da önemli bir belirti olarak karşınıza gelmektedir. Vitesteyken araç gitmediği durumlarda, büyük bir sorun burada kendini gösterir. Günümüz standartlarında araçların her türlü bakım onarım ve ihtiyaçları, uzman servisler tarafından karşılanmaktadır. Eğer araç vitese zor geçiyor ise ve bununla beraber servise müracaat edilmişse, burada servisin yapacağı bazı çalışmalar rutin şekilde ortaya çıkmaktadır. Sorunun debriyaj veya vitesten gelip gelmediğini araştırmak buna göre tetkikleri yapmak uzman ekiplerin işidir. Böylesine önemli bir konuda karar vermeden önce, vitesi şanzımana bağlayan parçalar ve debriyaj gibi unsurlar uzmanlar tarafından gözden geçirilir. Sorunun tam olarak kaynağı belirlendiğinde ise parça değişimi ve tamirat çalışmaları ile problemler giderilir.
Aracın vitese geçmesi durumunda zorlanma söz konusu ise yine bireysel olarak araç sahiplerinin yapacakları burada kısıtlıdır. Uzmanlar bu konuda pek çok farklı araştırma yapar ve çözüm oluşturur. Gerek zorlanma gerekse de vitesten ses gelme durumlarında, sorunun kaynağını bulabilmek için gerekli kontroller yapılır. Senkromeç ve Senkromeç dişlilerinin denetlenmesi ile çoğu zaman sorunların buradan kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilir. Debriyajdan kaynaklanan sorunların, yine belli belirtiler ortaya koyduğu bilinir. Mil yataklarının boşluk yapması, yine benzer bir sorunun ortaya çıkmasına neden olur. Giriş ve çıkış millerinde bulunan serbest dönme özelliğine sahip olan yataklı miller, vites dişlilerinde bir problemin belirtisi olabilir. Eğer şanzıman yağında bir sorun ve azalma varsa, benzer problemleri yaşamak söz konusu olabilir. Böylesini önemli bir konuda, dişliler, rulmanlar, yağ kontrolü ve genel kontrol ile sorunlar tespit edilir ve çözüm bulunur. Önemli sorunlardan biri de aracın vitesten çıkmama sorunudur. Böylesine bir konuda, yine, vitesle birlikte, şanzıman yağı, debriyaj kontrolü ve Senkromeç sorunları gözden geçirilir. Vites kutusunun kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan problemler, bu gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Farklı şekilde sorunların olup olmadığını ise uzman araştırmacılar ve servis elemanları yaptıkları çalışmalarla belirler.
Vites kutusu arızası belirtileri oldukça belirgin sonuç verir. Vites atıyorsa yine tavsiye edilen farklı yol ve yöntemler ortaya çıkacaktır. Şanzıman vites dişlilerinde aşınmalar, kurt dişlilerinde aşınmalar ve manşon dişlilerinde ortaya çıkan yıpranma gibi sorunlar, aracın vitesten atmasına neden olabilir. Vites çubuklarının zaman içerisinde eğilmiş ve yıpranmış olması da benzer problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Belli bir viteste atma problemi varsa, burada Senkromeç sorunlarını dikkate almak ve çözümleri buna göre oluşturmak gerekir. Motor ve şanzıman bağlantısını kontrol etmek, burada bir gevşeklik olup olmadığını gözden geçirmek, yine uzmanların görevleri arasındadır. Vites kutusunun giriş ve çıkış milleri kontrol edilir ve herhangi bir yatak sorunu olup olmadığı tespit edilir. Buna bağlı olarak aracın vites kutusu ile ilgili problemlerin daha belirgin bir şekilde gözden geçirilmesi ve buna göre tedbir alınması sağlanır.